niedziela, 15 stycznia 2017

O historii słów kilka....

Źródła podają, że historia masy solnej może sięgać czasów starożytnych.Podobno  mieszkańcy Egiptu, Grecji czy Rzymu wykonywali przedmioty o charakterze religijnym z ciasta zawierającego spore ilości soli, mąkę i wodę.
Około XIX wieku ludzie ubodzy, których nie było stać na drogie bibeloty, zaczeli wypiekać własne choinkowe ozdoby z ciasta chlebowego. Ze względu na szkodniki, postanowiono dodawać do niego soli, co skutecznie zniechęcało je do pałaszowania choinkowego ciasta. Tak właśnie powstała masa solna którą znamy dzisiaj.
W czasie I wojny światowej ze względu na braki na sklepowych pułkach i znaczny deficyt soli niemal całkowicie zaprzestano używania masy solnej. Na szczęście około dwóch dekad temu tradycja wypiekania słonych ozdób zaczęła znowu wracać do łask.
Dzisiaj wypiekanie ozdób z masy solnej jest jest nie tylko sposobem na przyjemne spędzanie czasu, ale też pomaga spełniać się twórczo i odkrywać w sobie artystę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz